Powered By Blogger

Selasa, 15 Disember 2009

sushi




Bahan-bahan untuk sushi:
Beras sushi
Air
Cuka putih
Gula
Garam
Seaweed
Mayonis
Crab stick
Timun (potong memanjang)
Carrot (potong memanjang)
Bamboo mat


Cara:
1. Masak beras sushi ikut arahan yang ditulis pada bungkusan beras.
2. Kacau gula dan garam dalam cuka sampai larut. Bila nasi dah masak gaulkan larutan tadi dalam nasi. Ketepikan.

3. Letak sekeping seaweed atas mat.. bahagian yang berkilat menghala ke bawah. Ratakan mayonis di atas seaweed tadi.
4. Senduk nasi dan ratakan atas seaweed, tinggalkan 1 inci seaweed di bahagian luar. Ini adalah untuk mengelakkan lebihan nasi terkeluar semasa menggulung sushi.
5. Susun carrot, timun dan crab stick atas lapisan nasi di bahagian dalam.
6. Gulung mat dan sushi.
7. Potong sushi dengan menggunakan pisau yang tajam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan